KILKA SŁÓW O NAS

Miodem zajmujemy się od ponad 70 lat. Pasję łączymy z solidną wiedzą potwierdzoną certyfikatami Mistrzów Pszczelarstwa. Pasieka Rodziny Królów posiada już trzy pokolenia tradycji. W 1950 roku nasz dziadek, Wojciech, zapoczątkował rodzinną działalność, stawiając przy swoim domu w Skawie kilka uli. Wkrótce hobby przerodziło się w pasję, co sprawiło, że pasieka znacząco przybrała na rozmiarach. Dwadzieścia lat później jego córka – Olga – przeniosła pasiekę do Kryspinowa pod Krakowem i zaraziła swoją pasją syna – Stanisława. Aktualnie prowadzimy 80-pniową pasiekę wędrowną, co oznacza, że nasze pszczoły wozimy na różne pożytki. Nasze ule stawiamy w Łękach koło Dobczyc, Brodach koło Kalwarii Zebrzydowskiej, Bielańsko-Tynieckim Parku Krajobrazowym, Naprawie, Skawie koło Rabki oraz Zastowie, a także na dachach budynków w Krakowie w ramach projektu "Pasieka Kraków". Powyższe rozmieszczenie pozwala uzyskać miód z różnych gatunków kwiatów, w zależności od miejscowej roślinności, co wpływa na bogactwo smaku i mnogość oferowanych wyrobów. Nasza Pasieka znajduje się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej  (nr rej. 12 065613) oraz posiada zgodę od powiatowego lekarza weterynarii na pozyskiwanie produktów pszczelich w ramach „sprzedaży bezpośredniej”.

MIÓD

Miód to jedna z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych, jakie daje nam natura. Od wieków stosowany jest jako lek w medycynie naturalnej. Doskonale wzmacnia odporność. Uznawany jest za naturalny antybiotyk. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza nawet lepiej niż antybiotyki. Składa się z węglowodanów (głównie z cukrów prostych), substancji mineralnych, związków azotowych i witamin. Zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Dzięki wrażliwości pszczół na toksyny jest wolny od wszelkich szkodliwych substancji. Wzmacnia serce, ożywia mózg, koi nerwy, goi rany. Stanowi świetny kosmetyk - szczególnie przy skórze trądzikowej. Dodatkowo każdy rodzaj miodu cechuje się innymi właściwościami leczniczymi. Warto wprowadzić miód do swojego codziennego menu, aby wzmocnić odporność i cieszyć się dobrym zdrowiem. 

KRYSTALIZACJA MIODU

Każdy prawdziwy miód krystalizuje, zmieniając swoją postać z płynnej na stałą. Miody krystalizują po różnym czasie, przybierając wówczas jaśniejszą barwę. Miód rzepakowy krystalizuje najszybciej - już po kilku dniach od rozlania. Miód akacjowy krystalizuje najdłużej - nawet rok. Jeśli miód pozostaje płynny to oznacza, że jego skład jest nieodpowiedni. W celu upłynnienia skrystalizowanego miodu należy podgrzać słoik w garnku ciepłej wody o maksymalnej temperaturze 40 stopni (wyższa temperatura może spowodować utratę cennych składników).

SPOSÓB SPOŻYCIA MIODU

Miód najlepiej spożywać w formie nieprzetworzonej (bezpośrednio z łyżki, na chlebie itp.). Dodając go do herbaty, należy odczekać kilka minut, aby woda lekko ostygła (temperatura powyżej 42 stopni zabija wiele cennych składników miodu). Za każdym razem po miód należy sięgać czystą łyżką, aby go nie zanieczyścić bakteriami. Należy też pamiętać, że aby miód rzeczywiście leczył, należy spożywać go w odpowiednich ilościach: 1 gram na każdy kilogram masy ciała dziennie. 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA MIODU

Prawidłowe przechowywanie miodu ma znaczenie dla zachowania jego smaku i zdrowotnych właściwości. Miód należy przechowywać w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym pomieszczeniu, w szczelne zamkniętym słoiku. Najlepsza temperatura to ok. 8 stopni. Ponieważ ciężko osiągnąć taką temperaturę w warunkach domowych, polecamy przechowywać miody w lodówce. Miód ma właściwości higroskopijne, więc warto zwrócić uwagę na to, aby zawsze dokładnie zakręcać wieczko słoika, aby miód nie chłonął wody czy pary wodnej z otoczenia, co mogłoby wpływać ma jego właściwości. Należy też pamiętać, aby zawsze sięgać po miód czystą łyżką.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl