Miód spadziowy iglasty
Opis
Miód spadziowy iglasty nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi - soku drzew iglastych, który przetwarzają owady. Odznacza się niepowtarzalnym, dość ostrym smakiem i barwą od ciemnozielonej do czarnej. Można w nim poczuć zapach żywicy i igliwia. W porównaniu do innych miodów jest najbogatszy w mikroelementy oraz wykazuje najsilniejszą aktywność bakteriobójczą. - zawiera aż 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe i dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Zawiera witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Wykazuje działanie lecznicze przy chorobach układu oddechowego. Wskazany jest dla osób cierpiących na gruźlicę, zapalenie płuc czy astmę. Posiada działanie wykrztuśne. Reguluje również przemianę materii, dzięki czemu może być spożywany przez osoby mające kłopoty z otyłością. Miód spadziowy polecany jest także osobom cierpiącym na choroby serca i układu krwionośnego, gdyż posiada naukowo udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje pracę serca i obniża ciśnienie. Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco, pomagając zasnąć.
Jaga
Mój ulubiony! Cudowny, gęsty miód o głębokim smaku. Bardzo polecam!