Miód wrzosowy
Opis
Miód wrzosowy jest stosunkowo rzadko występującą i najmniej popularną odmianą miodu w Polsce. Wszystko dlatego, że aby pozyskać czysty miód wrzosowy, trzeba postawić ule na bardzo rozległych wrzosowiskach. Pozyskany miód ma charakterystyczną galaretowatą konsystencję. Jest ona tak gęsta, że niszczy ramki w procesie odsklepiania, co wpływa na wyższą cenę pozyskania tego miodu. Najjaśniejsze miody wrzosowe są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą. Jego smak jest raczej ostry, a aromat przypomina zapach wrzosu. To cenne źródło witamin (cholina, kwas foliowy, kwas pantotenowy) oraz minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo). Miód wrzosowy działa silnie antybakteryjnie – sprawdzi się w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej i jamy ustnej. Zaleca się go również w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit. Pomaga w walce z biegunką i zaparciami. Miód wrzosowy zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażeń.
Jeśli planujesz podarować bliskim miód w prezencie, możemy specjalnie go dla Ciebie przygotować i ozdobić ręcznie wykonaną ozdobną czapeczką. Aby zobaczyć, jak ona wygląda, wejdź w galerię zdjęć. Aby kupić miód z ozdobną czapeczką, po wyborze pojemności słoika zaznacz „TAK" przy pytaniu o ozdobną czapeczkę.
ML
Miód dla smakoszy! wyrazisty smak i zapach, ja najbardziej go lubię do śniadania z twarożkiem lub jogurtem greckim. Super na okres przeziebień :D .
agnieszkadudekf@gmail.com
Miód który naprawdę pomaga zwalczać ból gardła nie jeden raz ratował zarówno moje jak i dziecka gardło. Przepysznie komponuje się z twarożkiem oraz płatkami.