Pierzga w miodzie





Opis
Pierzga to częściowo przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy zmieszany z miodem oraz wydzieliną pszczół. Dzięki fermentacji mlekowej dochodzi do rozpuszczenia otoczki pyłkowej, co sprawia, że jest łatwiej przyswajalna przez organizm niż pyłek. To niezwykły eliksir białkowo-witaminowy - skarbnica ponad 200 dobroczynnych, niezbędnych organizmowi substancji. W składzie zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, kwasy tłuszczowe i organiczne, składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, magnez, krzem, wapń, mangan, żelazo, miedź, sód, cynk, jod, selen), witaminy (A, B, C, D, E, K, P), enzymy i olejki eteryczne. Pierzga to cenne źródło białka – stanowi ono aż 12% jej składu. Dzięki temu jest doskonałą odżywką dla sportowców. Znajduje zastosowane w okresie rekonwalescencji po przebytych zabiegach operacyjnych, zawałach czy kuracjach antybiotykowych. Pomaga w stanach chronicznego zmęczenia, depresji czy anemii. Wspiera proces leczenia chorób przewodu pokarmowego, wzmacnia wątrobę, minimalizuje bóle menstruacyjne i korzystnie wpływa na prostatę. Ze względu na dużą liczbę cennych substancji zaleca się profilaktyczne włączenie jej do codziennej diety.
Słoik zawiera 25% pierzgi pszczelej zmieszanej z miodem gryczanym. to Zalecane dzienne spożycie: 1-2 łyżeczki dziennie, najlepiej na czczo.
Ze względu na silne działanie, przed podaniem małym dzieciom należy skonsultować się z pediatrą.