Pierzga





Opis
Pierzga to częściowo przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy zmieszany z miodem oraz wydzieliną pszczół. Dzięki fermentacji mlekowej dochodzi do rozpuszczenia otoczki pyłkowej, co sprawia, że jest łatwiej przyswajalna przez organizm niż pyłek. To niezwykły eliksir białkowo-witaminowy: skarbnica ponad 200 dobroczynnych, niezbędnych organizmowi substancji. W składzie zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, kwasy tłuszczowe i organiczne, składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, magnez, krzem, wapń, mangan, żelazo, miedź, sód, cynk, jod, selen), witaminy (A, B, C, D, E, K, P), enzymy i olejki eteryczne. Pierzga to cenne źródło białka – stanowi ono aż 12% jej składu. Dzięki temu jest doskonałą odżywką dla sportowców.
Poleca się ją w celu intensywnego wzmocnienia organizmu po operacjach, ciężkich chorobach czy kuracjach antybiotykowych. Pomaga w stanach chronicznego zmęczenia i anemii. Wspiera proces leczenia chorób przewodu pokarmowego, wzmacnia wątrobę, minimalizuje bóle menstruacyjne i korzystnie wpływa na prostatę.
Ze względu na dużą liczbę cennych substancji zaleca się profilaktyczne włączenie jej do codziennej diety.