Pyłek kwiatowy zmielony
Opis
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, które poddawane są przez pszczoły naturalnemu procesowi granulowania. Pyłek to najbardziej wartościowy produkt roślinny. Cechuje się doskonałym zbilansowaniem wszystkich składników odżywczych – białka, węglowodanów, tłuszczów, wody, witamin oraz składników mineralnych – dzięki czemu człowiek mógłby długo żyć w pełnym zdrowiu, odżywiając się wyłącznie nim. Pyłek kwiatowy zalecany jest szczególnie w okresie rekonwalescencji (również nowotworowej), ponieważ regeneruje oraz reguluje funkcje organizmu, a także poprawia samopoczucie i podnosi pogodę ducha. Wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego. Dzięki właściwościom usprawniającym przemianę materii może być stosowany przez osoby mające kłopoty z otyłością. Pyłek kwiatowy wspomaga również funkcje wzrokowe, przez co powinny go spożywać osoby z wadą wzroku. Polecany jest także mężczyznom z dolegliwościami prostaty.
Pyłek kwiatowy mielimy w młynku żarnowym, który rozbija otoczki chitynowe pyłku, zwiększając jego przyswajalność, bez przegrzewania i niszczenia jego właściwości.
Stosowanie: Pyłek należy spożywać rano na czczo, najpóźniej 15 minut przed posiłkiem. Najlepiej rozmieszać go w 1/2 szklanki letniej wody i dodać odrobinę miodu i soku z cytryny.
Zalecane dzienne spożycie: Na początku kuracji 2-3 łyżeczki dziennie, po miesiącu stosowania można zwiększyć dzienną dawkę do 2 łyżek stołowych
Kuracje pyłkiem kwiatowym najlepiej przeprowadzać dwa razy do roku, najlepiej wiosną i jesienią. Minimalny czas trwania kuracji to okres od jednego do trzech miesięcy.
Należy zachować ostrożność przy spożywaniu pyłku kwiatowego w przypadku alergii, ciąży czy uszkodzeń nerek.